Köpa

Så går det till att köpa en fastighet

Jakten börjar
Gå på visning
Undersökningsplikt
Budgivning
Kontrakt
Tillträde

Önskelistan

För att få en bra bild av det du eller ni söker rekommenderar vi att man upprättar en önskelista. Fundera över var ni vill bo - ska det vara nära storstan, långt ute på landet eller på en mindre ort? Ska verksamhet bedrivas och i så fall vilken sort - jord- eller skogsbruk, vill ni ha en djurbesättning med tillhörande ekonomibyggnader eller stall med ridhus? Hur ser boendebehovet ut - stort eller litet, många rum och högt i tak, nyrenoverat eller ett byggnadsvårdsprojekt? 

Det är även bra att redan i det här skedet räkna på vilka ekonomiska möjligheter ni har, och prata med banken för finansieringsmöjligheter. 

Vill du sedan dela med dig av önskelistan, så tar vi gärna del av den och bevakar intresset när passande objekt kommer till oss.

Gå på visning

När ni samlat ihop era önskemål är det enkelt att söka fram lämpliga fastigheter och börja gå på visningar. Gör en utvärdering efter varje visning och notera vad som var bra eller mindre bra, på så sätt är det lättare att navigera i den fortsatta jakten. Om ni inte hittar all information ni söker i beskrivningsunderlaget, ta med er frågorna till visningen eller ställ dem på förhand till ansvarig mäklare.

Det har på senare år blivit allt vanligare med visningar och försäljningar före ordinarie visning. Så vill vi dock inte jobba. För oss är det viktigt att alla som är intresserade får chans att komma och titta, och delta i en eventuell budgivning. 

Du ska därmed inte behöva känna oro över om en visning blir av eller inte, eller om objektet plötsligt är sålt - trots att du anmält intresse för att komma på visning.

Undersökningsplikt

En mäklare företräder både en säljare och en köpare. Vi arbetar för att sammanföra två olika parter och att under en försäljnings lopp verka för att alla får den information och återkoppling de behöver. Utifrån offentliga register, med hjälp av säljarens information och vår egen kunskap, ska vi skapa ett så gott underlag som möjligt, för att du som köpare ska kunna fatta ett korrekt beslut om din eventuella affär.

Som köpare har du trots detta ett stort ansvar, bland annat när det kommer till att undersöka fastigheten. Undersökningsplikten innefattar bland annat att ta del av fastighetens gränsdragningar, myndighetsbeslut, byggplaner, ekonomi, med mera. Här kan du som köpare ta hjälp av en besiktningsman, om du inte känner att din egen kunskap räcker till för att bilda dig en tillräckligt omfattande bild av objektet.

Vår budgivningsprocess

På Värhulta tror vi inte på utgångspriser som ligger lägre än marknadsvärdet. Vi vill inte locka spekulanter som inte har intresse eller möjlighet att betala det fastigheten är värd, bara för att trissa igång en budgivning som skjuter iväg. Vår filosofi bygger på att redan från början sätta ett pris som är relevant i förhållande till marknaden. Vi är också noga med att ge dig som spekulant både tid och rådrum, för att kunna ta del av all fakta inför ditt beslut. 

Vi är måna om att alla som är intresserade av ett objekt ska få möjlighet att titta och delta i en budgivning. Därför jobbar vi inte heller med visningar och försäljningar före ordinarie visning. När ordinarie visning hållits ber vi samtliga intressenter återkomma till oss med ett ja eller nej tack, till begärt pris.

Om det är fler än en spekulant som tackar ja till det begärda priset kan det bli aktuellt med en budgivning. Om så är fallet har vi valt att bjuda in dem som tackat ja till en budgivning där vi antingen sitter ned tillsammans på vårt kontor eller då vi ringer runt till samtliga deltagare, i tur och ordning, på utsatt dag och tid.

Kravet för att få delta i budgivningen är att man tagit del av all information om fastigheten, läst och godkänt köpekontraktet och att man har full finansiering.
En budgivning arrangeras först efter att säljaren godkänt detta.

Kontraktskrivning

Snarast möjligt, efter avslutad budgivning, träffas vi på vårt kontor för kontraktsskrivning. I det fall budgivningen skett på plats, skrivs kontraktet i direkt anslutning till budgivningen. Om den istället hanterats via telefon, möts vi så snart köpare och säljare kan.

Tillträde

Datum för tillträde bestäms av säljaren, eller av säljare och köpare i samråd. De flesta tillträden sköts numer på distans, gentemot köparens bank. Då ses vi på vårt kontor och har kontakt via telefon och mail med banken.

I och med tillträdet övergår den fulla äganderätten till köparen, och nycklar, relevanta handlingar med mera, överlämnas.

Kontakta oss

    *Obligatoriskt

    Denna sida är skyddad av reCAPTCHA. Googles Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.

    Medlemmar i Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet.
    Registrerad hos Fastighetsmäklareinspektionen.