Område: Askersund - Karlsborg

Herrgården i Granvik, Karlsborg, Karlsborg

Karlsborg / Askersund - Karlsborg
Herrgården i Granvik, Karlsborg
FAKTA
Kommun: Karlsborg
Objekttyp: Kommersiell fastighet

Visningar efter överenskommelse. Kontakta mäklaren.

Granvik en plats att ankra vid!

För dig som vill bo vackert, driva eventföretag, restaurang och uthyrning.

Herrgården i Granvik med tillhörande restaurang, pub, festlokal, 10 gäststugor och parken är till salu. Säljes i aktiebolagsform.

Per-Anders Andersson

Per-Anders Andersson


Fastighetsmäklare


0585-262 01
per-anders@varhulta.com

Pia Eriksson

Pia Eriksson


Fastighetsmäklare


0585-262 02
pia@varhulta.com

FASTIGHETSUPPGIFTER
DOKUMENT
HITTA
BILDER

Område o historik

Granvik - i hjärtat av Tiveden
Granvik är nu en av Tivedens blomstrande resmål och utgångsplats för många äventyr. Naturreservatet, Engelska parken och ett överflöd av små vikar, perfekta för bad. Här finns också en naturstig som kung Carl XVI Gustaf fick som 50-årspresent av Livregementets Husarer K3. Tillresande via Vättern, lägger till vid gästhamnen. Vägfarare bjuds plats på vildmarkscampingen. Hembygdsföreningen håller museet öppet för den som vill följa tidens gång i trakten.

Granviks herrgård med omgivande byggnader, arrenderas av Granvik event AB med Linda och Mikael Darheden som ”livgivande entreprenörer” på orten. Här erbjuds även äventyrsupplevelser av skilda slag, med allt ifrån bergsklättring till överlevnadskurser.

Övernattning erbjuds både i stugor och på vildmarkscampingen. Större sällskap kan även hyra Herrgården. God mat avnjuts med fördel på Granviks restaurang och pub, nere i hamnen, eller uppe på Herrgården.

Granvik Event står för kringarrangemangen vid konferenser och erbjuder moderna konferensutrymmen i historisk miljö. Här kan deltagarna njuta av inte bara god mat och dryck utan också av en enastående utsikt över Vättern.

För den äventyrslystne finns möjlighet att hyra kajak eller boka en tur med ribbåt. Kanske kan det passa med en linbanetur över sjö eller varför inte gå en överlevnadskurs?

Historik

Orten hade en central betydelse i järnbruksimperiet som byggdes upp i Tiveden under 1600-talet av Anton von Boij. Han drev Tivedsbruken, med flera järnbruk i trakten. För sina bedrifter adlades han.

En masugn uppfördes vid Granvik, den kompletterades med magasin och bostäder. Malmen fraktades på båt, medan träkol togs från skogarna kring Granvik.

Från den tiden finns patronbostället Jägmästargården bevarat. Herrgårdsbyggnad kom under en tid att bli ”revirkontor” för Domänverket och bostaden jägmästarbostad.

Herrgården, patronbostället, jägmästarbostaden – kärt barn har många namn.

Området

Några minuters bilväg från Granvik ligger Vätterns kanske finaste badplats, Djäknesundet. Här badar man från sandstrand eller klippor, i medelhavsliknande, turkost vatten. Vättern är känd för dess klara vatten och sitt siktdjup. På vintern lämpar sig Vätterns skärgård ypperligt för långfärdsskridskoåkning.

Tivedsområdet är naturligtvis mest känt för sin nationalpark, med de vilda skogarna, grottorna, sina kaotiska blockmarker och de vackra vildmarkssjöarna. Här finns nio vandringsleder som tillsammans sträcker sig över 3,4 mil. Utöver nationalparken finns flertalet naturreservat, bland annat Fagertärn, som låter besökarna beskåda de unika röda näckrosorna.

Längst med sjön Unden finns flera matkreatörer och till och med ett kafferosteri. Den lilla lanthandeln i Sannerud erbjuder inte bara egenrökt kött i sin charkdisk, utan även goda ostar. På en cykelturs avstånd från Granvik ligger fiskrökeriet Klangahamns fiskeläger, väl värt ett besök.

Välkommen till Granvik och Tivedsbygden!

Granvik, en plats att älska

En plats att älska
Granvik - en by såväl som namnet på ett naturreservat. Beläget utefter Vätterns nordvästra strand mellan Karlsborg och Askersund, i Västra Götalands län. Området är ett naturreservat sedan 1974 och är 69 hektar stort. Reservatet är i stort omgivet av Valekleven-Ombo-öar.

Naturreservatet ligger i en dalgång ner mot Vätterns strand. Lavklädda berghällar och hällmarkstallskog dominerar där. I de västra delarna av reservatet finns lövskog med naturliknande park, kallat Engelska parken. I denna park växer björk, bok och lärk och en hel del utländska löv- och barrträd. Här i reservatets södra del återfinns Granviks herrgård, som nu bjuds ut till försäljning.

Objektet
Försäljningen omfattar ett flertal byggnader förutom herrgården. Tio gäststugor för uthyrning, pub- och restaurangbyggnad, festlokal och flera servicebyggnader. Granviks affärskraft AB är ägare och samtliga aktier är till försäljning av moderbolaget Solinge AB. Byggnader och tomt är utarrenderade till Granvik Event.

Fastigheten

Karlsborg Granviken 3:90
Fastigheten omfattar 13.272 kvm, fördelat på sju områden. Härtill områden med tomträtt och grönområden vilka disponeras av Granviks affärskraft AB, via arrendeavtal med Karlsborgs kommun.

Areal
Den totala arealen på Karlsborg Granviken 3:90 uppgår till 13.272 kvadratmeter. Arealen fördelas på flera områden, runt fastighetens egna byggnader.

Herrgårdsparken bjuder stora grönytor, grusgångar och en allé med pelaraspar från norr in mot huvudentrén. Mot öster gränsar skogsområden med vandringsleder och ovan nämnda dammanläggning. I söder gräns mot grönytor som ingår i arrendeförhållandet med Karlsborgs kommun. Runt parken norr och väster löper ett staket mot angränsande väg.

Övriga byggnader står inom Granviken 3:90, dock med minimala tomter.
Med servitut och med arrendeavtal följer dock nyttjande av arealen mellan alla byggnader.

Viktigt att känna till
Herrgården i Granvik har under de senaste åren genomgått en vitalisering och en utveckling från en försiktigt slumrande plats till en livfull och expansiv magnet för omkringboende och turister.

Genom ett positivt samarbete mellan fastighetens ägare och arrendator Granvik Event AB ihop med Karlsborgs kommun, har bland annat den nya servicebyggnaden i hamnen byggts, parkeringar och olika områden förstärkts. En vågbrytare i hamnen har tillkommit.

Många och spännande planer finns för vidare utveckling hos berörda parter. Inte minst kommunen och deras önskan om förstärkning av området och dess hamn.

Eftersom fastigheten ligger inom ett naturreservat har man att ta särskild hänsyn till hur mark och området hanteras. Ibland kan det vara en begränsning.

Delar av byggnationen, såsom pubens utbyggnad och uteservering, ligger på kommunalt ägd mark.

Vissa byggnader såsom herrgården och invidliggande byggnader är kulturhistoriskt intressanta varför särskilda bestämmelser följer för renovering, färgsättning etc.

Idag är hela anläggningen en del av restaurang- och hotellverksamhet. För den som önskar bebo herrgården som privat bostad, bör ansökan om ändring i detaljplan göras innan.

Herrrgården

Herrgården
Byggnaden har en utformning som var karakteristisk för herrgårdsbyggnader vid mitten av 1800-talet. Timrad stomme i ett och ett halvt plan. Brädfodrad med stående spontad panel. Torpargrund av putsad slaggsten. Spröjsade tvåglasfönster. Sadeltak med enkupigt lertegel med två symmetriskt placerade skorstenar. Väl tilltagen takfot.

Mot norr, veranda med ornamenterad utsmyckning. En mindre frontespis på övre planets norra sida. Mot söder domineras fasaden av altan och balkong. Byggnaden har byggts ut i ett plan i vardera gaveln, mot öster med salongsrum och i väster ekonomidel. Taket på dessa tillbyggnader är belagda med plåt i bandtäckning.                   

Invändigt bjuder herrgården, från norr och verandan, en mindre hall. Innanför densamma träder man in i en större hall med gäst-WC och garderobsutrymme. Mot väster finns serverings- och förvaringsutrymmen samt gäst-WC med dusch.

Rummet närmast hallen mot öster har öppen spis, samt grova ”bjälkar” som takdekor. Längst i öster, två rum som sammanförts med en öppen portal.

Längs huset södra sida, sjösidan, ligger fyra rum i fil. Sällskapsrum i öster och matsal med utgång mot altan. Golven belagda med parkett.

Vidare serveringsutrymme med serveringsbänk längst med ytterväggen. Förvaring i underskåp. Halvhöjdskyl och diskho. Slutligen en serveringsö, vilken bjuder förvaringsmöjligheter i underdelen, samt sittmöjligheter längst med ena lång- och kortsidan. Bröstpanel i flera rum.

Invid serveringsytorna, kök med modern storköksutrustning i rostfritt, såsom inbyggd ugn och mikro, kyl och frys, diskmaskin och hällspis med rejäl fläkt. Svetsad golvmatta. Köket har använts vid olika typer av begivenheter och inte minst då man hyrt ut herrgårdens alla utrymmen.

Mot väster, finns diskrum med svetsade väggmattor, maskinrum, kylutrymmen, skafferier, övernattningsrum, kontor och förvaring.  

På övre plan bjuds en stor hall mot norr, den sammanbinder de fyra sovrummen på våningen. Tre av sovrummen har dusch och toalett i rummet. För den som önskar finns flera oinredda utrymmen.

Alla eldstäder, utom kakelugnen på ovanvåningen, är i funktion. Värme via bergvärmepump, tidigare vedeldning med ackumulatortankar (används inte idag). Vatten och avlopp, anslutet till det kommunala VAv-nätet. Fiberanslutet.

Nedre plan strax över 200 kvm plus ekonomiutrymmen mot väster. 2,70 m takhöjd. Övre plan bruttoarea inklusive utrymmen med snedtak, cirka 170 kvm.

 

Pub/restaurang

Restaurang och Pub
Invid Vättern, i Granviks hamn ligger den nyrenoverade restaurangen och puben. Den bjuder, förutom härlig utsikt, veranda ett stenkast från sjön.

Byggnaden, ursprungligen sågen i Granvik, är om- och tillbyggd till dagens ändamål. Interiören med dess okantade lockpanel på väggarna och i tak minner om husets forna användningsområde. En lokal i total harmoni med den omgivande naturen.

Restaurang- och pub-delen är 175 kvm med veranda mot sjön och skjutdörrar i glas. Ett 80-tal gäster ryms här vid sittande bord.

Murad, invändigt synlig, murstock ansluten till Bergslagskamin. Pub med bardisk. Hygienutrymmen för gäster med WC och HWC.

Nybyggd köksdel på cirka 50 kvm. Personalutrymmen med omklädning, samt hygiendel. Diskrum, kök för tillredning. Skafferi. Svetsade mattor på golv och delvis vägg. Kakel i vissa utrymmen.

Samtliga inventarier i puben, från kök till altan, tillhör Granvik Event AB och ingår inte i försäljningen.

Förutom nämnd altan och veranda, så har det under 2022 tillkommit ytterligare utrymme för uteservering med staket mot parkeringen och en kiosk. Även delar av dessa tillhör arrendatorn.

Huset delvis vilande på en gjuten del och delvis på plint. Stomme och fasad av trä, taket belagt med plåt. Det är anslutet till kommunalt VA-nät. Uppvärmning via luftvärmepump och kalla dagar Bergslagskaminen.

Invid puben finns bilparkering och ställplatser för husbilar. Betalning via app. Ett nyuppfört servicehus finns i anslutning. Ägs av Karlsborgs kommun och nyttjas av tillresta gäster.

Festlokal
Den nordligaste byggnaden inom Granviken 3:90 är en ”allroundbyggnad”.

Fest, konferens eller överlevnadsövningar, byggnaden kan dukas till bröllop likväl som användas till kurser. 130 kvm med nästan 4 meter i takhöjd.

Lokalen har högt i tak med bevarade och synliga takstolar. Isolerade väggar och tak. Fönster mot söder. En gjutjärnskamin från Jerle Bruk tillsammans med luftvärmepumpar håller utrymmet varmt. Huset är byggt med trästomme och har brädfodrad fasad, tak belagt med tegel.

I markplan, finns ett flertal förråd, verkstad, garageutrymmen och duschar samt WC och HWC. Dessa används även av campinggäster. Byggnaden har från norr ingång via en gångbro till övre plan. Nedre plan i markplan.

Det är gott om parkering invid lokalen, även om de inte ligger inom Granvik 3:90, så används parkeringen för alla former av begivenheter.

Gäststugor m.fl.

Gäststugor
I anslutning till gästhamnen och puben, finns åtta gäststugor. De ligger på tomt ägd av Karlsborgs kommun, det vill säga tomträtt.

De åtta husen är i stort sett identiska. De är ca 35 kvm stora invändigt. Uppförda i trä och vilande på plintar, taket belagt med tegel. Tvåglas isolerfönster. Veranda mot sjön.

Allrum med pentrydel. Duschrum med WC och handfat. Två sovrum i olika storlekar. Husen är nyligen renoverade.

Luftvärmepump för uppvärmning.

Kronjägaren och Sågaren
Ytterligare två mindre bostadshus finns på fastigheten. Båda används för personalboende för närvarande.

Sågaren, ligger invid gästhusen vid hamnen. Det mäter cirka 12 kvm. Uppfört i trä, kopplade fönster och taket belagt med tegel. Altan/veranda mot sjön.

Kronjägaren, ligger närmast herrgården. Det mäter cirka 42 kvm. Innehåller kök, allrum, sovrum, duschrum med WC och handfat. Uppfört i trä, tegel på tak, altan. Uppvärmt via luftvärmepump.

Försäljningens gång

Försäljningens gång

Den intressent som efter läsning av ovanstående beskrivning och bilaga "Fastighetsbeskrivning", önskar förvärva fastigheten Karlsborg Granvik 3:90, via köpa av aktierna i Granvik Affärskraft AB.

För den som är intresserad av att överta driftsbolaget, finns goda möjligheter att förhandla även om detta.

Välkommen för vidare personlig kontakt med ansvarig fastighetsmäklare:

Per-Anders Andersson

Gårdsmäklare Värhulta

 

Visning sker endast efter överenskommelse med Gårdsmäklare Värhulta och efter det att avstämning med Granvik Event AB, gällande tidpunkt.

 

Medlemmar i Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet.
Registrerad hos Fastighetsmäklareinspektionen.